Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Orhan Erinç: ”Siyasi iktidarlar, medyayı kullanma konusunda uzmanlaştılar”

Orhan Erinç: ”Siyasi iktidarlar, medyayı kullanma konusunda uzmanlaştılar”

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç, Medya-Siyaset İlişkisi” hakkında düşüncelerini açıkladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin(TGC), Çanakkale'de düzenlediği 75. Yerel Gazetecilik Semineri”nde konuşan Erinç, şu konulara dikkati çekti

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç, “Medya-Siyaset İlişkisi” hakkında düşüncelerini açıkladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin(TGC), Çanakkale’de düzenlediği “75. Yerel Gazetecilik Semineri”nde konuşan Erinç, şu konulara dikkati çekti;
“Gazeteciliği başladığımda, yaygın basın dediğimiz gazete sayısı 10’du. Bunların beşinin sahibi iş adamıydı ama o dönemde yazı işleri müdürleri ya da genel yayın yönetmenleri, patronları gazeteyi kullanmak istediğinde, ‘Bu bizim mesleğimizle bağdaşmaz’ derlerdi. Uğur Mumcu’nun da belirttiği gibi ilişkiler; medya, siyaset, ticaret ilişkisine dönüştü. Gazetecilerden tarafsız davranmaları isteniyor. Bu baştan yanlış bir davranış. Her yayın organı yayınlanırken okurlarına niye yayınlanmakta olduğunu belirtir. Önemli olan yayın organının bağımsızlığıdır. Siyasi partiler ya da iktidarlar, medyayı kendi çıkarları ya da gelecekleri için kullanma konusunda dünyada en uzmanlaşmış ülke olarak Türkiye’yi dikkate alıyorlar.
Medyanın görevi halkın bilgilenme hakkını kullanmasına aracılık etmektir. Bizim meslekte, haber kutsal; yorum hürdür. Herkes yorumunu istediği gibi yapabilir. Ona diyeceğimiz olamaz. Herkesin kendince haklı eğitimi, görgüsü, bilgisi vardır. Ama haber nesneldir. Nesnel olduğunu Gelir Vergisi Yasası da kabul etmiştir. Gelir Vergisi’nin 18. maddesi telif hakkını düzenler. Orada röportaj, köşe yazısı gibi fikri içeriği olan üretimler vardır ama haber yoktur. Çünkü haber, bir yerden alınıp bir yere aktarılan bir nesne olarak kabul edilmiştir. Ama ne yazık ki haber, Türkiye’de bilgilendirmek için değil yönlendirmek için kullanılan bir araç durumuna dönüşmüştür.”
Gazeteciliğin, kullanılmaya açık bir meslek olduğunu vurgulayan Erinç, şunları söyledi:
“Bugün, ülkemizdeki yaygın medyanın % 80’i iktidar yanlısı bir yapılaşma içinde. Siyasi iktidarlar, medyayı kullanma konusunda uzmanlaştılar. Halkın bilgilenme amacına aracılık etmesi gereken medya artık görevini yapamaz duruma geldi.”
Haber : Ö. Balıkçı-T. Ertan



  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli